The Mill Valley Residence by McGlashan Architecture

Scott McGlashan has sent us photos of a house in Mill Valley, California that he designed.

Scott says:

Zoning rules restricted us to building a single house on the large site, so we created two houses in one: the main unit (for parents) on the top floor, the second unit (for their daughter and her family) on the lower floor and a shared middle floor.

Visit the McGlashan Architecture website – here.

Forms and color palettes are inspired by the hillside landscape. Living roofs shelter three levels of living space while preserving a thriving habitat. Skylights brighten and ventilate rooms below.

Green Roof

In the living room, a retractable wall of windows opens onto the big deck. Clerestory windows light the room while the shade roof keeps it cool.

A dramatic skylight brings morning light to the kitchen island with breakfast seating for two.

The kitchen looks out over Mill Valley. The table in the foreground and the bar off to the right are milled from street trees salvaged in Chico, California.

Seen from the master bathroom, the living roof blends with the surrounding hills.

Photos by CJ Chapman and David Fenton

Visit the McGlashan Architecture website – here.