The Hind House by John Pardey Architects

John Pardey Architects have won an award for architectural excellence in the 2009 RIBA Awards from the Royal Institute of British Architects, for their work on the Hind house.

From the architects:

This house sits on the banks of the river Loddon, near Wargrave. We based our concept on three elements; living, guest and bedroom spaces, to create ‘wings’ that adopt a pinwheel form, raised up on columns to deal with flooding from the river. A dark, zinc-clad wing is pushed forward to receive an entrance staircase that slices up into an open timber lined hood, with a glazed room to the side containing a guest suite and gym. The stair arrives onto a balcony and entrance – a central hall space – this is the day room, dedicated to outdoor living that leads out onto a large deck. Following the zig-zag of the pinwheel, a staircase then leads down to a garden deck, with boardwalk that arrives at a landing stage on the river’s edge. The house is steel framed, with timber stud infill; cedar and zinc-clad, with aluminium framed windows and single-ply roofing.

Visit the website of John Pardey Architects – here.