The Scenography Apartment Interior by AA Studio

The Romanian architects from AA Studio have sent us photos of an apartment interior they have designed in Bucharest.

Full description after the photos….

The Scenography Apartment Interior by AA Studio

Beside choosing interesting objects and placing them in harmony with the surroundings, an interior design implies re- thinking the whole space, resulting a concept that satisfies the client’s needs and requests and also who reflects the ingenuity and talent of the architects. It looks simple, but most of the so called interior designs don’t manage to exceed the first step, they simply stay at the stage of choosing from catalogues products more or less luxurious.

But also there are architects who understood really well their role in this craft, and they take full responsibility.

We present you a generous space, of almost 400 sqm , who resulted from uniting 2 apartments placed in mirror. The fusion-transformation , from which resulted a spectacular place , who lives from and through light , took place in less than a year thanks to the good communication and relationship with the owner. Starting from the wishes of the client, expressed very clearly: a spacious apartment , aerated ,luminous, simple and confortable, the designer team managed this challenge approaching the space at an un-usual scale.

The two initial spaces, each with all the functions (living room, kitchen, 3 bedrooms, bathrooms and technical space), but placed in mirror, are next to a park/ green space, so the architects took advantage of this, making the perception of the outside space to be dynamic, not fragmented visually. So, the new apartment relates very well with the outdoor through many windows, but also it can close it self enjoying the numerous lighting systems creating special atmospheres.

Regarding the functional distribution of the spaces, the architects came up with a simple solution: the day area placed in one apartment, and the night spaces in the other apartment, united by the fitness room. The spaces created are:  master bedroom, dressing room, bathroom, shower bath, and secondary bathroom, living room, dinning room, kitchen, 2 guests bathroom, and a guest bedroom.All these spaces are united by the furniture design and the lighting. The large dimensions of the spaces permitted a ‘rescale’ , resulting a custom furniture project made by the architects. The furniture pieces are simple with ferm lines, square angles, but their scale and the way they interact with the generous space makes them very elegant and majesticly. The most spectacular piece of furniture has to be the bed, a floating slab, a purple spot in a big white space that has as a benchmark the big plasma tv and the bonsai.

Like in a spectacle, the designers took a special care of the way that the lighting transforms and recomposes the spaces. In one hand, the natural light comes in the apartment directly or filtered by curtains and draperyes ,who have scenographic roles, and on the other hand, there are a lot of artificial lighting systems who are playing with colours, shadows and shades. One of the owner’s wish was that the place shouldn’t be a static one, so that the space could re-invent itself continuosly, and the solution were the RGB lighting systems. Combined with the different white surfaces and the curtains that define or close some spaces, the lighting makes the space very versatile . To achieve their goal, the architects chose lighting pieces of the best quality, with a clean design, almost minimalist: RZB Flat Polymero , Viabizzuno C1  incasso and Viabizzuno Dodo for the ceilings and walls in the living room. Viabizzuno C1 for the bedroom and Ducre Face Long,Delta Light – Connect and Ducre Flat for the bathrooms. The master bathroom offers an impressive spectacle of textures, lighting and mirrors, being one of the climaxes of the apartment.