Italian architect Simone Micheli has designed a wellness centre at the Exedra Nice Hotel for
Boscolo Hotels in Nice, France.

Full description after the photos….

Photography by Jürgen Eheim

.

.

.

Wellness Centre in the Exedra Nice Hotel by Simone Micheli

Inside the famous Hotel Exedra Nice in Nice, property of Boscolo Hotels, in the basement ground rises the amazing wellness centre, signed by the architect Simone Micheli. “Planning a space designed for the psycho-physical regeneration and recreational relax, in the beautiful Costa Azzurra, means to converse with the existing historical background through the creation of emotional and anti-mimetic places connected to our contemporaneity, seduced by the will to exalt the senses of the guests through a project with strong and exciting features that develop into sinestesya. A new step towards the future according to my architectural belief and my content and formal benchmarks, for excellent dreams and realizations” (Simone Micheli). It’s about an iper-contemporary work, with a so strong expressive point of view so strong to become an iconical reference for the future of wellness centers in the world, able to involve users in a 3D pluri-sensorial dimension never seen before. From this conceptual forewords was born the new wellness centre of Exedra Nice Hotel. It is a 3D expression of the possible and wanted union between architecture, sensations and wellness, from the synergy between basic and very functional furnishings, plastic and fluid forms, and the guest’s private experience that goes through this space, inside a wonderful dream that aims to the unreal. It is a sinestetic, visual, conceptual and volumetric reflection, that means to describe a path for the celebration of the relationship between man, built up space and wellness, between theoretical dimensions and composed truth, between matter, surfaces, light, colour, sound, fragrance and water.An interactive place, hybrid, unusual and emotional, characterized by a reception zone, distribution paths, man and woman locker rooms, fitness area, treatment cabins, wet zone with steam bath, steam bath, showers, ice-maker and relax zone, and a swimming pool with multiples water plays.

Everything is designed to include and cherish the guest in this dream: a new wellness center able to live even independently from the hotel. The walls are covered with fluid plastics and dynamic surfaces realized in expanded polyurethane and finished with plaster and shiny white resin, wisely set against rigorous mirror wall coverings and frosted mirror. In this way it creates a white curtain that dresses all the walls with a curvy and organic flow, and a play of lights and shadows that this surfaces projects on theirselves (thanks to the point sourced lighting on the ceiling) that de-materializes and transpose the stereotyped image of the box-space in a scenography
thick of emotions.

We cross this spaces walking on a rough flooring in natural Prun stone, and set against the plasticity of everything that’s around us we can find the clean and essential furnishings and the ceiling coloured by the hole in the ceiling. Fluid shop-windows for cosmetics, internally painted blue, emerge quite naturally from the shaped walls and from the ground, lighted with white 1W led spotlights, and as a mighty white tree/sculpture erects almost casually into the defined spaces. In the center of the intervention is located the reception zone, with access form the hall, from the room’s floor and form the outside, a plastic desk completely varnished shiny white that contains and isolate the zone dedicated to work and welcome. Alongside of the reception zone there are in one side the fitness zone, characterized by the winding movement of the white walls and mirrors that hide big LCD screens, button, images and colours, and on the other side the direct access to the locker rooms, marked by the paving stones in natural Prun, that cover both floorings and walls behind the showers, by a coloured false ceiling and by solid surface furnishings white or varnished shiny white. Going on in this sensorial path curvy and harmonic shapes transpose themselves in a fluid covering “curtain effect”, realized in expanded polyurethane and finished with plaster and shiny white resin, that characterizes the corridors and all the wellness area. Then we arrive at the body treatment rooms, equipped with basin in solid surface white and showers at the floor level, internally and externally covered in frosted mirror with sliding doors and coloured ceiling, painted by ceiling hole backlit with white hot neon lights that create reflected plays of light. This space is completed by a wide double cabin for couple treatments with a long bathtub in white solid surface. Going on we can find the wet zone of the center: steam bath, steam bath, aromatic showers, vichy showers, ice maker, cold and hot waters, that offer the customer a deep dive in a dimension that allows to relax in a dreaming and unreal atmosphere. A huge glazing panel marked by big doors separate and divide the sauna, completely covered by cedar battens, and the steam bath, treated with shiny and glittered varnish, from the other showers of the center. The flooring in natural stone and the coloured ceilings characterizes also the relax zone with the charming and comfortable chaise lounge. In the end emerges the extraordinary space of the pool-whirpool bath with its covering in glassed mosaic tiles colour silver/mirror that wraps the wall covering generating a fluid fragment of sky, thanks to the thin and punctual blue luminescence of the built-in leds and to the continuous reflections of the water on the move. The pool, dominated by the big idealized tree, from which branch comes out a strong massaging throw of water, presents a long lateral seat with whirlpool bath, covered with a silver glassed mosaic, and inside rise several effects and water plays. Scenographic waterfalls come down from a huge intense blue metallic portal, that marks the main entrance to the pool, from a wide disc in shiny stainless steel put on the ceiling and from the big wall showers backlit with blue light, making unique and exclusive this spectacular wellness path into the water. Is a total planning characterized by an endless emotional research: the spaces are treated like fragments of architecture with the sharp statement of a seductive theatrality that interacts with all the sensorial faculties. It’s a place imagined to suggest and stimulate every spatial chip, thought to generate multiple interactions and sensual combinations. The new wellness center of the Hotel Exedra Nice, designed by the architect Simone Micheli, offer to its guests the chance to relax and live sensorial experiences in a dream become reality, unique, spectacular, destabilizing, giving them a dimension of stupefying surprises
and emotive exaltations.

Interior design Project: Arch. Simone Micheli
Lighting Project: Arch. Simone Micheli
Client: Boscolo Hotels
End of works: 2008
Place: Exedra Nice Hotel – Nice, France.
Sqm: 700
Photos: Jürgen Eheim

.

.