Colombian architect Manuel Villa designed the “Polyhedron Habitable” as a relaxing space in the back yard of a suburban family house in Bogota, Colombia.

.

Description from the architect:

The project, meant for a family house back yard in the suburbs, aimed at designing a small park or opened area where the young parents and their newborn child would enjoy a independent space from day to day house activities, a space for reading, playing, etc. Having in mind this objective, and considering the usages of the space in the long term, it was proposed the project incorporated a small building to complement and support outside activities. That way the building would serve as a shelter for the child to share with his parents and, later on, as his own personal activities and hobbies setting.

To begin with, the project wants to recover the natural space, to rebuild its original vocation, the native woods. Thereof, the notion of “park” refers to a recovered natural enviroment that allows for several activities to be discovered as users themselves dwell in it. The accompanying building, facing the natural landscape, constitutes a complementary space that supplies protection, refuge, or a dwelling area. Being a light structure, it should be able to give a protection and shelter sensation, and at the same time allow for several activities inside it, specially those having to do with space perception and comprehension. To come into form, the project is inspired in the shape’s perception processes the children develop in their first years of life. The basic shapes of things and their differences are key elements in the development of knowledge, and specifically in acquiring reading skills and geometric basical concepts.

The outcome is a Regular Polyhedron –a “Truncated Cubic-octahedron”– transformed into a inhabitable space; a self-standing volume with one of his faces opened to the surroundings, and little windows on the sides and at the top that supply day light and optimal air circulation conditions. Inside, the space is arranged with a drawing area with a desk and ledge, and a resting place (sofa).

Visit Manuel Villa’s website – here.

Photography by Manuel Villa and Sergio Gomez

.