Tham & Videgård Architects designed the Tellus Nursery School in Stockholm, Sweden.

.

Tellus Nursery School by Tham & Videgård Architects

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

TELLUS NURSERY SCHOOL
Telefonplan, Stockholm
2007-2010
Client: Vasakronan
User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen

Chief architects: Bolle Tham and Martin Videgård
Project architect: Eric Engström
Collaborators: Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson.

Photographer: Åke E:son Lindman

.