Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

London-based design studio Joint Perspectives have recently completed the Mundvoll Café + Grocery Store in Friedrichshafen, Germany.

.

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

Location: Friedrichshafen, Germany
Year: 2010/2011
Use: Café/Grocery Store
Total Area: 79msq

Mundvoll (www.mundvoll.de) is a café and grocery store which aims to bring back the concept of the small local store, based on the now extinct ‘Tante Emma’ stores, once the go-to place to buy your day-to-day groceries in small German towns.

The project involved combining a café – serving drinks, small bites and lunch -with a small grocery store within one of Zeppelin University’s campuses in Friedrichshafen, on the edge of Lake Constance.

Joint Perspectives (María Meller & Mirja Sick) designed the corporate identity, website, packaging and interior for this project. This allowed us the possibility to engage fully in the complete image of the project.

Mundvoll had to be designed as a  temporary space with a small budget, as it will move alongside the University campus by the end of 2012, which also meant that we were not allowed to touch or modify the fabric of the building in any way.

From the boldness and simplicity of the website (www.mundvoll.de) to the cosy yet edgy interior, to the diversity and friendliness expressed by the corporate identity, our concept has been to portray that different things can work great together.

The aim was to create a cozy and functional space; from the initial stages of the design process colour became one of the protagonists, reflecting diversity, vitality and innovation. We wanted to create a space that felt ‘fresh’ and different to it’s surrounding spaces in campus.

THE INTERIOR

We designed and custom-made the sofa, shelves and bar. Plywood, wooden crates, metal and colour have been used throughout the space to create a warm yet contemporary spatial experience.

The bar is clad in layered plywood, and incorporates a series of coloured stripes achieved through the staining of the wood. The bar also allows for the addition and re-positioning of an array of coloured metallic baskets for the display of products, that imitate the design language used for the shelving.

The shelves for the grocery store area were designed with simplicity and practicality in mind. The irregular plywood structure is clad along the horizontal edge with a coloured magnetic metal strip, that allows for the simple addition of magnetic price tags for the products.

The design of the sofa was partly inspired by the big fruit industry in the area. As a reflection of the different stages of these industrial processes, the sofa is made up of 3 parts. The palette base and the cushions are strapped together almost as if it were ready to be shipped.

A magnetic black-board provides the surface for the menu, which staff can easily re-arrange with laser-cut white letters.

.

Visit the Joint Perspectives website – here.

Photography by Lena Reiner

.

.