Bergman Werntoft House by Johan Sundberg

Johan Sundberg designed the Bergman Werntoft House in Mossvägen, Ljunghusen, Sweden.

.

Description from the architect:

The house is situated in the heart of Ljungskogen forest, covering larger portions of the Ljunghusen residential area in Vellinge, south of Malmö. The earth is sandy and the flat ground is covered by a young pine forest. The site has therefore no views into the landscape.

The design is based on the Danish atrium house typology from the 60s and 70s and has an outer brick wall and an inner façade which is mostly glazed. The northern wing contains sleeping quarters and bathrooms; the eastern wing is the living area. The house is penetrated by several lightwells, and lines-of-sight play with the eye as you move through the rooms.

The inner and outer walls of the building are folded and doors and windows move in and out of alignment along the outer walls. This helps define spaces and views, frames the nature outside and creates an inner life.

In the inner courtyard, the same variations in the façade help create a relationship between the different wings of the house, and lines-of-sight that act as “internal” vistas. In this way, the inner spaces of the house are extended into the courtyard.

.
Visit Johan Sundberg’s website – here.

Photography by Henrik Magnusson

.

.