BYTR Architects have designed an additional floor for this house in Utrecht, The Netherlands.

.

By putting the perforated aluminum panels upside down, people on the street looking into the building is prevented. An interesting play of light emerges: at night, the metal is lit from the back, while in the day, the perforations provide diffuse daylight into the interior. The rooftop terrace, acting as a herb garden, provides a good view over the canal. Because this terrace is sunk into the ceiling of the kitchen, the relation of the adjacent living-kitchen and terrace is strengtened. Terrace and kitchen come within reach, despite of the difference in level. The stairwell void is occupied by a vertical bookcloset. The bookshelves transform into easy, transparent stairs, wide enough to be used as a reading bench.

Visit the BYTR Architects website – here.

.