Emma Architects have designed the restaurant Aan Zee in Oostvoorne, The Netherlands.

.

Aan Zee (The Sea) is a new restaurant along the beach path in Oostvoorne, The Netherlands.

The restaurant provides day and evening service, as well, the building displays information about the surrounding Dutch countryside and facilities for outdoor sportsmen.

A wooden wall rises up from the sand dunes and curls up to a watchtower. The wood is layered and in small parts mounted on the facade. It is exposed to the elements and will weather beautifully to blend into the surroundings. A glass façade ensures light and views. A third wall is concealed in the dunes and is formed by a series of buried shipping containers.

The building has a special water and energy management. Electricity is generated by windmills and solar panels. Heating and cooling is extracted from geothermal energy, and a natural convection system is used for the ventilation. The wastewater is treated in a helofytenveld. The regional, seasonal food is prepared on a wood burning stove and grill. Finally, the building is constructed so that it is possible to dismantle it again. Thus, the materials can be reused and the location again be returned to nature.

Visit the Emma Architects website – here.

Photography by Tobias Reymond

.

.