Tham & Videgård Arkitekter designed a house located in the Swedish archipelago.

.

Description from the architects

A light-weight building in glass and wood, a summerhouse in the Stockholm archipelago.

The layout of the plan is generated by the specifics of the site.  The house is placed on the flat surface between two mountain rocks, and turns simultaneously towards the sun in the South and frontally towards the sea in the West.

Movement, ambiguous spaces and light. With the small rooms located in the back, the rest of the house stands out as an open platform criss-crossed by panes of sliding glass. The zig-zag layout also offers several outside spaces sheltered from strong winds.

An outline towards the horizon. The horizontal character of the black stained exterior relates to the verticals of tall grown pines.

A continuous dissolution of space in three steps.  The house is organised in layers, the big rooms expand with an open relationship to the wooden deck. A horizontal wooden trellis diffuses daylight and enhances the character of one continuous space, where the distinction of interior/exterior becomes subordinated.

For the interior, the starting point has been the direct relationship to the dramatic archipelago landscape, with the objective to offer within a simple frame – a platform – several diverse readings of the relation between space and nature.

A multiplicity of readings. As a result of the large glass panes and the prevailing conditions of light, reflections and mirror-like effects,  a quality is created where nature, space and horizon all interact together.

Architecture: Tham & Videgård Arkitekter

Photography: Åke E:son Lindman

.