BAUEN have sent us images of two homes they have designed in Luque, Paraguay.

.

.

.

.

Project description

In this project the search for a protected human space that suits to the topography, the vegetation, the tropical climate, and where people find comfort in the broadest sense of the word; takes us to propose a vindication of the knowledge contributed, and often forgotten, by our vernacular architecture. The “Culata Jovai” or “House of Confronted Rooms” is a real bioclimatic solution belonging to one of our traditional ways of living in harmony with the environment in Paraguay, and constitutes our base typology for a new reinterpretation according to new functional programs, needs of symbolic representation and new technologies, framed in a sustainable project.

With the inclusion of green roof, we recovers  the original space of vegetation displaced by the construction, also reduces the gained heat due to the thermal inertia of the underground spaces, therefore reducing greatly the conventional energy consumption of homes.

Architecture: BAUEN

Photography: Marcelo Jiménez and Monica Matiauda

.