Jackson Clements Burrows have completed the Elizabeth Street Residence in a suburb of Melbourne, Australia.

.

Description from Jackson Clements Burrows

The project brief called for a contemporary residence and garden that could meet the current and future needs of a large family. The approach on the site was to find a solution that could be contextual, but also challenge the default rear-yard configuration of the typical suburban dwelling. This was achieved by dividing the site lengthwise to create a parallel format of ‘house’ versus ‘landscape’. The primary form of the dwelling has been aligned on the southern boundary, enabling the habitable spaces to take full advantage of a panoramic, north-facing garden. By positioning a ‘pavilion’ at each end, the garden then becomes a private courtyard that is an essential part of the architecture.

From the street, the building presents as a folding, sculptural form. Through use of deep window reveals, a sloping roof profile and variation in height the face of the building resonates with the articulated facades of the surrounding heritage streetscape whilst maintaining a sense of privacy for the occupants within.

Internally, the house has been divided into a combination of public and private spaces accommodating the specific needs of adults and children. The main living area is characterised by a vast, timber lined ceiling projecting from inside to outside under the cantilevered upper level. Large glazed doors slide back, blurring the distinction between house and landscape. More private areas are either disguised as joinery or expressed as timber ‘pods’, challenging the typical hall and room relationship.

,

.

.

Architecture: Jackson Clements Burrows

.