Fran Silvestre Arquitectos have designed a house on a cliffside near the Spanish town of Calp.

.

Project description

The extremely steep plot of land offers such spectacular sea views that it invites one to spend time, relax and do nothing.

A piece is incrusted into the sloping land, maintaining its natural profile which is overshadowed by the house on top.

Under the sunlight, the swimming-pool is closer to the sea and a quiet cove.

In the point of inflection, the stairway posits an evocative journey, a garden on the basement…

Considering the steepness of the land and the desire to contain the living area on one storey, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and pieces that adapt to the land’s topography was chosen, thus reducing earthworks to a minimum. A horizontal platform is created by this stone-anchored monolithic construction on the level of access from the street, where the living area is located. The swimming-pool is located on a lower level, in a flat area of the site. The concrete construction has external thermal insulation with a flexible, smooth, white grout lime coating. The remaining materials, walls, flooring, roof ballasting… are in the same colour, underscoring the homogeneous character.

.

.

.

.

Architecture: Fran Silvestre Arquitectos

Photography: Diego Opazo

.