Bruce Stafford Architects designed a house for a family in the Bellevue Hill area of Sydney, Australia

.

Description from the architects

A guiding principle of the design was to promote the wellbeing of all members of the family, creating an environment of peace and tranquillity. With an abundance of natural light and sunshine, the spaces are interwoven with nature through the use of courtyards, skylights, glazed openings and garden.  The double height circulation space allows connectedness of spaces whilst still retaining their privacy.

Having no expansive external views, the house creates its own vistas and depth of field through the use of permeable spaces which connect to landscape. These spaces are designed to capture different qualities of natural light, creating a moving tapestry as the house responds to the shifting sunlight.

The main house embodies solidity, reliability, dependability – it is a place of safety providing a protective anchor for the lighter elements.  A timber box is held lightly within the solidity of the curving concrete form, and is separated by a glass light well that extends through the centre of the house. The finely slatted box in the form of a cocoon provides a resting place for the children.

.

.

Architecture: Bruce Stafford Architects
BSA design team: Bruce Stafford, Rachel Kayode, Vincent Chi
Interior Designer: Shellee Gordoun
Structural Engineer: Northern Beaches Consulting Engineers
Contractor: C & E Critharis Constructions
Landscape Consultant: Marcia Hosking
Photography: Karl Beath, Erik Smithson, Vincent Chi

.