JUO have designed the Breust Residence in Perth, Australia.

br_240213_04

Description from JUO

Situated on a narrow block in leafy Bicton, is a playful arrangement of contrasting materials and forms in a striking two-storey residence. Upon approach, the foreground is occupied by an organic timber clad structure, housing the generous garage and store. The entrance to the front door through the landscaped surrounds is punctuated by the view of an orthogonal concrete box framing the first floor volume, with a dynamic steel sunshading device to the slit window reaching down to create a quirky seat at the water’s edge below.

br_240213_05

.

Though the articulation of the main residence is an extruded concrete rectangle, the arrangement of spaces within creates two solid pavilions linked by glass. The arrangement of spaces, mass and orientation were driven by passive solar design principles. The solid pavilions protect the glass volume from the east and west, and are all located to enable a north facing living area and outdoor space.

br_240213_02

.

The location of glazing maximises exposure to the northern aspect, with the overhang of the articulated concrete box providing shading along with external louvres to the first floor. It is anticipated that this residence will achieve an exceptional energy rating through its innovative design.

br_240213_07

.

The entry procession alongside the first solid pavilion, encased by glass on its roof, accentuates the view of the garden beyond and sky above. The entry unexpectedly leads directly to the impressive two-storey volume of the main living area between the two pavilions. The fine stair structure with its rod supports and balustrade create the backdrop of this volume to one side, with its two long sides being encased in glass.

br_240213_10

.

The full height glazing not only maintains this main living area as an extension of the outdoors – with gardens and water on either side – but also allows for natural cross ventilation to cool the space efficiently and naturally without mechanical intervention or air conditioning. The view of water has been created through the use of glass to the side of the above ground lap pool, mimicking the extent of the volume between the two pavilions.

br_240213_12

.

br_240213_13

.

br_240213_01

Design: JUO