Architectural photographer Joao Morgado has sent us images of a Dental Clinic in Oporto, Portugal designed by Paulo Merlini.

jm_270213_07

Description from the designer

The uncommon form, narrowness, vertical amplitude of the space and the two big glass facades placed on the main and back facade defined mainly the organization of the spaces.

jm_270213_01

.

The reception and waiting room it’s characterized by a big white box that floats in the air playing with the vertical amplitude of the space. The interior of the box minimizes the idea of being under a roof, giving the user a familiar sensation of comfort, and helping to calm down before the treatment.  From the “roof” a series of lamps float in the air, filling the space with light. The floating box stops the excessive light and consequent heat, coming from the main facade by the end of the day, on the other hand her big mass pushes the rest of the working spaces to the back facade. This receives a great sky light, with the ideal conditions for working.

jm_270213_06

.

Under the stair a mirror wall creates the illusion of a broadest space solving the narrowing sensation that one could feel on entering the room.

A very thin and elegant stair guides us to a resting/waiting room on the upper floor. Where we can find a window placed at feet level, this creates a strong visual relation with the ground floor letting us have a glance at the lamps from above. From the entrance perspective the window is a very important element, because it leads the eyes of the observer into a diagonal position. This movement of the head reinforces the importance of the box ceiling, and on the other hand brakes with the enclosure of the box giving the user the real notion of the all space.

jm_270213_12

.

On the stomatology room the user is placed facing a vegetation curtain. The idea is to create a distraction based on the movement of the leaves so that the patient can focus on something else than the treatment itself, hopefully diminishing any unpleasant sensation caused by it.

jm_270213_10

Designer: Paulo Merlini

Photo credits: Joao Morgado – Architecture Photography