Níall McLaughlin Architects have designed the House at Pipers End in Hertfordshire, UK.

hp_150613_01

From the architect

This new family house replaces a dilapidated farmhouse on 2 acre site in rural Hertfordshire. Planning permission for the house, which is within the Greenbelt, was awarded because the new house was demonstrated to be more sustainable in the long term than refurbishing the existing building.

The design of the new house is sensitive to its setting within an existing, mature landscape, including an orchard belonging to the original house.

The house and the new landscaping surrounding it are conceived in plan as five strips, characterised by different materials: a thicket of silver birch; a timber cabinet; a vitrine of timber framed glass; a loggia of steel columns supporting a perforate metal canopy and a concrete reflecting pool.

Architect: Níall McLaughlin Architects
Photography: Nick Kane