Photographer João Morgado has sent us images of a recently completed bakery, designed by Paulo Merlini Arquitectura and located in Gondomar, Portugal.

ba_290613_04

Description

Before designing this project we´ve visited and analyzed other similar spaces trying to find some errors that could be corrected. We found out that a basic error being committed was that most of these services only had one type of space. This design attitude ignored the variation of mood one fells during the day, or even if he walks there alone or with friends, needs a place to read a book or just wants to socialize.

So, to bridge this flaw, we created three different environments so that the costumer can select the space that fits better to his or her mood, rather than have to adapt itself to an imposing environment. This way we provide a more emphatic place and consequently amplify three times the commercial potential.

But a customer isn´t one till he gets in. How could we get him inside?
In a metropolitan style of life, everyday people deal with millions of inputs, like Billboards, Signs, People, Cars.etc..The way the brain deals with this excessive information is to send most of it to the unconscious mind, releasing the conscious from the excessive information. As one moves throw the city the brain captures the information around and gathers all the similar inputs creating a mental “scenario” that, based on predictability is perceived by the unconscious mind, releasing the conscious to all variable inputs that he experiences outside that scenario. This is a surviving system that we inherited from the savanna era, so that if for example, a predator moved between the trees we, without having to consciously capture every bit of information around, one could perceive the movement and react to protect is own life.

Joining to this line of thought the known fact that 70% of those inputs are visual, and that humans as many animals have an attraction to light, we knew that we had to create an input that could distinguish itself from the rest of the city scenario in such a way that it could activate the conscious perception, guarantying that people would notice and fell attracted to it. For that we´ve used light as the main attraction.

We’ve studied the approximation of the observer to the space and realized that the most visually relevant plan from the exterior was the ceiling and so, we focused on that.

In our studies we also realized that the use of direct light tends to heat up the space and create shadowed corners turning space into uninviting places and that, in an auditory approach, the excessive noise mainly resulting of the reverberating sound was not being properly solved. So, to solve these problems we knew we had to break the sound waves and refract the light. And so we did, by creating a second ceiling that results from the repetition of wooden stripes, we found a system that could solve the two problems in a row.

In our research we´ve found studies that prove that the presence of color and forms that are food alike actually makes people hungrier. So to get that input on the users, we´ve picked the twenty most wanted products of the bakery and based on a pattern of global identification we found a middle tone and applied it on the walls. On the formal approach, we made the ceiling “melt” in some points to make it look like a cake topping.

We also proposed a new logo to the client, and designed the space partially based on it. The wooden stripes descend throw two of the walls creating an effect that dialogs directly with the consumer. When one moves throw space realizes that some hidden forms start to appear on the walls. Those forms are an abstraction of the proposed logo. The intention is to unconsciously reinforce the image of the firm in one’s mind.

We like to think our interventions as positive manipulation of the human brain. As such we focus on giving positive inputs to all the five senses (when possible) so that we can alter ones homeostatic level, and as result make people fell happier.

To watch a video of the concept click – here

Design: Paulo Merlini arquitectura
Collaborators: André Santos Silva
Motion Graphic Credits: João Merlini and Pedro Davis
Photography: João Morgado