Richard Cole Architecture have designed the Angophora House in Sydney, Australia.

an_090713_01

From the architects

Built over an escarpment in a densely urbanised heritage conservation area in Waverton, the form of this house responds to the difficult site using the elements of cave, platform and canopy. On entering the house from the upper road, one passes through a curvaceous enclosing concrete wall with rooftop garden over. Two platforms launch into the space of the valley, extending out from the anchoring escarpment.  Insulated timber moveable walls transform the space from warm and enclosing to open and unimpeded. A sheltering timber lined roof opens to the north, falls in response to the slope of the land and captures framed views of adjacent Angophora trees. The escarpment is retained, raw and open to the rooms of the lower ground floor. A dramatic lift takes the owners to the garage on the street below.

Architect: Richard Cole Architecture
Photography: Simon Wood