This waterfront home in Singapore is enclosed by a curvaceous roof

Greg Shand Architects have designed a waterfront house in Singapore named Nautical Lines.

nl_080115_02

nl_080115_01

nl_080115_03

nl_080115_04

nl_080115_05

nl_080115_08

nl_080115_09

nl_080115_10

nl_080115_11

nl_080115_12

From the architect

This nautical themed eco-friendly waterfront house in Singapore has a sinuous wave envelope with wide overhangs that provide shading for the hot Eastern and Western sun, and opens up to the North and South. The underside of the ceiling is clad in recycled teak, reminiscent of a boat hull. Extensive low-e glazing affords views of the waterway to the North and South China Sea to the South. Good natural cross ventilation is provided when the large sliding glass doors are opened to allow cool sea breezes to flow through the spaces. Recycled timber used externally for decking reduces heat gain.

Where there is no view of the ocean, the walls and built in elements of the spaces are curved to give a constant reminder of the seafront context of the home. For example, the master bathroom walls are flowing curves with a shaded skylight over to afford views of the sky and curved roof above. The walls, floor and ceiling of the bathroom form a sinuous curved envelope clad with stainless steel, and all bathroom fixtures including basins, water closet’s and shower fittings echo this fluid curvaceous nautical theme.

Architect: Robert Greg Shand
Photography by Aaron Pocock