A Concrete Home In The Midst Of A Banana Plantation

Vardastudio Architects have designed the George Michael Residence in Peyia, Cyprus.


The architect’s description

The house is located in the midst of a banana plantation in Sea Caves area, near Paphos, Cyprus. The design team saw an opportunity to unleash the living spaces beyond the interior of the house and spill them among the banana trees. A set of exterior walls define the external spaces.


The ground floor layout is focused around the long swimming pool. The kitchen, dining and living areas are on one side. They are connected to the library, on the opposite side of the pool, via a glass corridor. The corridor runs along the width of the pool, making the water a focal element of the living spaces.


The separation of the library from the rest of the house differentiates its function as a more quiet and private space that can also be used as a study. It has its own access to the garden, with concrete walls that define and separate the external areas and have built-in seating benches. The landscaping provides features such as planting beds and a waterfall into the pool, bringing the garden to life.


Equivalent details are designed for the interior, with insets in the walls creating horizontal surfaces for objects, devices (television) or for seating, and a shallow pit filled with sea pebbles. The use of concrete on the floor, walls and ceiling gives a public character to the space, with selected surfaces in white becoming accents. In the library, an entire wall becomes a wooden bookshelf, in a configuration that resembles architectural facades.


The upper floor consists of 2 bedroom suites, each in its own shell with no common walls. It breaks away from the layout of the ground floor and creates two different masses that add variety to the formal composition.


The materials palette is limited to boarded concrete, marine plywood and white paint, with large expanses of glass making the interior permeable and further integrating it with the courtyard and pool area, as well as the landscape and plantation beyond. The plywood-clad upper floor sits atop the concrete volume of the ground floor, appearing almost arbitrary in form, creating tension between the timber and concrete forms.


Architect: Vardastudio Architects
Photography by Creative Photo Room

Social Media – Newsletter
Luminaire – October 2016 – Porro
Social Media – Pinterest