An Extension Designed To Connect This Home To The Garden, Sunlight And Air

MCK Architects designed an extension to an existing house in Sydney, Australia.

contemporary-australian-architecture_280215_02

The architect’s description

On first visiting the site we were met with a modest bungalow perched on a hill overlooking Vaucluse House. The clients were equally modest, simply needing more space for their family with better connection to the garden, sunlight and air.

contemporary-australian-architecture_280215_05

The garden was very important, and it became intrinsic to the design. A large rock that sat in the hill to the rear of the house became our focal and pivotal natural element in the new architectural composition. With the underlying philosophy of relative modesty, the new form is setback, maintaining existing amenity enjoyed by neighbours.

contemporary-australian-architecture_280215_06

The first floor is concealed in the black roof form, providing a recessive appearance from the street, nestling into the landscape.

contemporary-australian-architecture_280215_09

Resting on two legs at opposite corners allowed the possibility of a clear opening to the garden at ground and main living level.

contemporary-australian-architecture_280215_10

Opening like an eye to the sky and trees it folds along the perimeter of the plan. When describing to the client the experience one might feel standing in the lounge room looking out, the analogy of a skirt was used and then stuck, hence skirt and rock.

contemporary-australian-architecture_280215_11

contemporary-australian-architecture_280215_12

contemporary-australian-architecture_280215_13

contemporary-australian-architecture_280215_14

Architect: MCK Architects

Photography by Richard Glover