The Wall House by FARM

Architecture firm FARM designed the Wall House, a home for a family in Singapore.

The Wall House by FARM

The description from FARM

This is a tale of two houses – similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole. The two blocks sit on a sprawling piece of land, belonging respectively to the retired parents and one of their children.

The Wall House by FARM

This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house.

The Wall House by FARM

What links these two volumes together is the huge central courtyard at the entrance expressed in an austere geometry of granite floor and wall, an organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees. Like a sparse yet artful Chinese landscape painting, this sets the tone for the rest of the spaces.

The Wall House by FARM

The landscape design, similar to the house, is also experienced in multiple correlated layers. It takes its inspiration from the philosophy of classical Chinese Garden where views are borrowed through cutouts and vistas, and where sight lines and spaces begin to overlap.

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

The Wall House by FARM

Architect: FARM (team: Tiah Nan Chyuan, Lee Hui Lian)
Collaborators: KD Architects, Locus Associates with Base6 and Terre Pte Ltd
Photography by Bryan van der Beek and Edward Hendricks