A home with a comfortable mix of traditional and contemporary elements

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

 

Luigi Rosselli Architects, together with Alexandra Donohoe of Decus Interiors, have designed a home in Sydney, Australia.

 

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

The master bedroom, which hovers over the front door, faces the sunrise and a distant ocean view. A steep pitched roof covers the lower red wing. Laser cut plywood shutters frame and clad the first floor bedroom wing.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

The white shuttered first floor overhangs the living room terrace. The bedrooms are kept cool by a combination of the external shutters, cross ventilation and a large air gap in the roof space. The house is air conditioning free.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

The bedroom wing appears to hang over the pool.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

The paint colour ‘Ox Red’, was applied to the masonry base, a memory of the hearth colour used in clay bricks. The white upper floor is pertinent to timber construction.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

Full height sliding doors are concealed in the wall cavities, that allow the courtyard to become part of the internal family room, with only the light curtains connecting the two spaces.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

An off-form concrete bench terminates the long courtyard under the library window. Soon a canvas awning will cover the seat, and a table and chairs will invite the family and their guests to relax in the shade.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

A built in barbecue has been semi-recessed into the wall.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

Broadline glass has been used throughout the home. In the glazed front doors it provides more play of light and shape than a matte sandblasted glass.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

The Morning sun streams through the broadline glass. The curve of the wall reminds us of Corbusier’s motto: “Architecture is the mastery of correct and magnificent play of masses, brought together in light.”

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

Dark oak treads and a classic steel balustrade provide a contrast against the white walls.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

The encaustic tiles in the foreground form a square, over-sized entry mat for the front door. The cubes pattern is an ageless design that one saw in the 19th Century encaustic as well as in more recent porcelain designs.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

This walnut storage unit is a warm contrast to the polished concrete floor and white walls.  Being part of the large family room adjoining the kitchen, it provides the storage and comfort for a busy family life.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

A post-industrial bookshelf provides plenty of storage for the home owners items.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

The skilled design of the joinery intertwines the walnut stained shelving with woven aged brass mesh.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

Here you can see Alexandra Donohoe’s interior design and décor in the foreground, with the kitchen joinery in the background.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

The kitchen features a polished concrete floor, paneled joinery and a marble bench top.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

A marble backsplash has also been included.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

Two fridges and a pantry are hidden behind the paneled doors.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

The master bedroom has exposed rafters and steel reinforced trusses.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

A large bedroom ceiling fan assists air movement throughout the bedroom.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Edward Birch

A bathroom has been designed with the tiles, bath and window frame kept dark, with everything else kept light.

The Balancing Home by Luigi Rosselli Architects

Photography © Justin Alexander

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here