The new addition to this house in California is clad In Shou Sugi Ban siding

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

 

This home, located near San Francisco, California, was originally a joint venture between Min | Day and Burks Toma Architects, and was substantially completed in 1999.

Then in 2005, Min | Day added the swimming pool and related outdoor spaces. A few years after that was completed, Schwartz and Architecture began work on an addition, and the substantial remodel of the interior in 2009, which was completed last year.

 

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Schwartz and Architecture created a two-story addition, clad in a type of siding called Shou Sugi Ban, which is a technique of charring wood to protect it.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The home has a swimming pool for those hot summer Californian days.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

At night, the various areas around the pool are lit up, like the firepit on the left, an the cabana on the right.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Large windows offer a glimpse of the interior.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The home can be accessed directly off the deck.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The kitchen, located just off the deck, has an island with an extension for an attached dining table.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The stove and sink are located along the window, with open space below.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The living are has a wall of built-in cabinetry, as well as a large picture window that perfectly frames the view.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The stairs to the second floor are thin, allowing light to pass through.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

A wooden feature wall welcomes you to the bedrooms.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

The main bedroom has a fireplace, and large sliding doors opening up to a deck.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Off the main bedroom, is a large bathroom with a bath tub that has full views of the surrounding nature.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

In another bedroom, a wall of cabinets with a large mirror have been built-in.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Shades of grey are highlighted by the skylight in this bathroom.

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

In this bathroom, a tall window opens wide to let fresh air in. Be careful not to fall out!

Shou Sugi Ban House by SaA (Schwartz and Architecture)

Photography by Mathew Millman

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here