A colorful interactive facade was designed for this kindergarten

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

 

Jure Kotnik Architecture designed an extension to an original 1980s kindergarten in Ljubljana, Slovenia.

 

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

The new kindergarten is a prefab building, that has been covered in locally sourced wood.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

The main design concept came from the existing kindergarten’s lack of play equipment, and how new forms of play could be incorporated for the children.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

The architects decided to make the facade interactive, by including vertical wood slats that spin.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

Each of the wood slats, which are present on three sides of the building, have been painted various colors.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

By turning the slats, the children are able to manipulate what the kindergarten looks like on a daily basis.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

The wood slats also provide a learning experience for the children, helping them learn the different colors.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

When the slats have been turned, lots of natural light floods the interior spaces of the kindergarten.

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

Kindergarten Kekec by Jure Kotnik Architecture

Photography by Miran Kambic

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – 1000 Karat
Social Media – Pinterest