A Contemporary Redesign For A 1960s House In New York

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

 

CDR Studio Architects have designed the renovation of a house on Long Island in New York.

 

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

The designer’s description

The Long Island Residence is located in a rural community on the edge of the Long Island Sound. Approximately twenty-five miles from the heart of Manhattan, the area is known as a tranquil counterpoint for daily commuters seeking to escape the city’s frenetic pace.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

The project is the result of a renovation seeking to both preserve and refine an existing dwelling that has stood on the site since 1961.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

Externally, the dilapidated skin of the residence was stripped back to its framing, which was then altered to create a more seamless roofline and expanded openings within the facade.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

Internally, structural alterations were made to allow for the removal of a wall separating the kitchen from the main living area, integrating these zones as a new activity core for the home.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

In response to both the spectacular surrounding landscape and a desire to improve energy performance, a highly insulated envelope was developed.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

The envelope was finished in a horizontal open-joined rainscreen with cedar boards charred using the traditional Japanese Shou-sugi-ban burning method.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

This technique was also used internally on sloped ceiling planes, walls and screens. Concealed lighting and mechanical systems were introduced throughout the interior.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg

To complement and enhance the existing terrazzo floors, lacquered cabinetry and polished stone finishes were employed throughout the new kitchen.

Long Island Residence by CDR Studio Architects

Photography by John Muggenborg
Design: CDR Studio Architects | Jonathan Dreyfous, Victoria A. Rospond, Michael Baskett, Daniel Sylvester, Eveline Petcu, Javier Cuenca

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Ettore
Social Media – Pinterest