A Patchwork Of Brick Covers This New House Extension

Cubo House by PHOOEY Architects

PHOOEY Architects have designed a contemporary addition to an existing double storey heritage house in Fitzroy North, a suburb of Melbourne, Australia.

Cubo House by PHOOEY Architects

Here is the description from the architects

The small & dysfunctional rear portion of the existing house has been demolished & replaced with a new contemporary and sustainable three storey house (including basement). The front double storey Victorian section has been entirely retained & upgraded. Many existing features, such as structural & flooring timbers, windows, doors, security grilles & the stair case were salvaged prior to demolition.

Cubo House by PHOOEY Architects

Slate roof tiles salvaged from the old roof now form part of the new facades & the old security screens have been assembled to form a dual purpose sun-shading & privacy screen over the new rear window.

Cubo House by PHOOEY Architects

The project applies the surrealist technique of “Cubomania” to catalogue, re-use & re-invent the demolished building materials. Embodied energy was minimised by balancing the quantity of demolished materials against the quantity of materials brought in to replace them.

This technique is evident in the external brickwork & corresponding adjacent landscape and is followed through within the various carefully detailed internal spaces.

Cubo House by PHOOEY Architects

The existing house suffered from limited solar access as it was the southern component of a semi-detached pair. The responding design includes a central light-well which delivers natural light & air to the new basement & all adjacent spaces via a window wall made of windows salvaged from demolished portions of the old house.

Cubo House by PHOOEY Architects

The old stair which presented safety concerns has been removed. Some of its salvaged elements have been fashioned into a chandelier, and some into a loft bed to provide bedtime fun for the smaller occupants.

Cubo House by PHOOEY Architects

The new bespoke stair spirals above & below to create a voluminous entry foyer & connect all levels. It is the new heart of the house & is the mixing pot between the restored old front parts of the house & the new (deliberately modern) rear. It is a place to comfortably get where you’re going or just to hang out.

Cubo House by PHOOEY Architects

Cubo House is an energy & water efficient home with many sustainable features cleverly hidden away. The re-purposed old materials (which might otherwise have been discarded) are presented so as not to disguise their original purpose & therefore provide an accessible display of adaptation & re-use.

Cubo House by PHOOEY Architects

Cubo House by PHOOEY Architects

Architecture: PHOOEY Architects
Photography: Peter Bennetts

Social Media – Newsletter
Luminaire – October 2017 – E15 LT05 North Pendant Light
Social Media – Pinterest