A Timber Clad Home That Maximized Its Ocean Views

Smart Design Studio have designed the Lamble Residence, a house that overlooks a beach located on the south coast of New South Wales, Australia.

modern-australian-architecture_220215_04

The architect’s description

This house on the south coast of New South Wales was designed as one of a pair of modern beach houses occupying a greenfield site overlooking beautiful Gerringong beach. The site is part of a new land release on the edge of a sleepy coastal town.

modern-australian-architecture_220215_02

From its elevated position, the house enjoys 270 degree views of the ocean, adjacent headland and evergreen hinterland beyond, which form part of the Great Dividing Range. The setting is breathtaking.

modern-australian-architecture_220215_03

The design deliberately challenged local planning provisions, which strictly dictated how to configure the building’s rooms within the site. We chose to make the most of the views as well as the sunny and protected northern aspect by locating the living and sleeping spaces on that side.

modern-australian-architecture_220215_01

This relegated the service rooms including the bathrooms, laundry and garage to the south. Surprisingly, this logical approach resulted in the local council refusing the first development application, which was later realized achieved through an appeal and minor modifications.

modern-australian-architecture_220215_07

In addition to reversing the council’s planning dictates, we split the conventional planning configuration by locating living room, second kitchen and master bedroom upstairs, where the views are best. Downstairs, the main kitchen, dining, family room and other bedrooms open up to the north and the mountains to the west. All of the rooms open onto generous outdoor spaces, located on different sides of the house, ensuring protection from the ever changing and strong winds. Thus taking cues from the beachside location, to create a weekender set up for casual entertaining.

modern-australian-architecture_220215_09

As with most of our projects, we adopted a key Smart Design Studio planning principle, to minimise reliance on doors, but rather let space flow around cores of joinery and uninterrupted blade walls.

modern-australian-architecture_220215_10

The form is extremely simple and the facade has a very confident approach to solid and void. Large walls of glass on the upper floor and deep shaded terraces are afforded by the generous cantilever roof. These hover over the cedar-clad ‘box’ below, which has either deep reveals or timber adjustable louvres to temper the environment. Naturally, the use of glass and solid relates to the rooms contained within, where more private spaces are more protected than the more public areas.

modern-australian-architecture_220215_11

The timber cladding, a classic beach house material, folds to create a solid balustrade to further improve privacy. With time, the strong coastal light will cause the timber to fade like a piece of driftwood, and the house will settle into the harsh landscape.

modern-australian-architecture_220215_13

The garden has been planted in a scrubby coastal style, using species from the immediate surroundings, and will mature and evolve over time. That timber then extends inwards and becomes part of the interiors, through wall cladding in key areas, limed oak joinery and blackened features such as the stair, to further blur the relationship of the inside and out.

modern-australian-architecture_220215_15

This is complemented with grey large-format vitrified tiles throughout and crisp white walls, sculpting a neutral base for art and the ever-changing environment. The strong natural light allows sun and shade to animate the architecture, making the house part of the ever-changing scenery of the ocean.

modern-australian-architecture_220215_19

Architect: Smart Design Studio
Project team: William Smart, Edmund Spencer, Jeremy Unger, James Ho
Builder: Peter Rein Pty Ltd.
Structural Engineer: Bilkey Reilly & Associates
Basix Consultant: Graham Hunt

Photography by Sharrin Rees

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Crystal Rock
Social Media – Pinterest