Amalfi Residence by BGD Architects

Bayden Goddard Design (BGD Architects) have designed the Amalfi Residence.

This two storey river front home is situated on an established residential island in Australia’s Gold Coast. Intimately designed by the architect for his young active family, the residence reflects their dynamic outdoor lifestyle and love of the water.

With easy access to the river, the house draws towards the southern waterfront while maintaining a playful but private street façade.

Photos by Remco Jansen

Amalfi Residence by BGD Architects

This residence became an opportunity for our office to experiment with fresh ideas and new materials. The brief required maximizing the available natural light of this south facing site while focusing internal views to the river & skyline. Open planned entertaining spaces have been designed to cater for regular family gatherings.

The materials used in this residence have been designed to exhibit their variations in texture, finish and form while maintaining a modern aesthetic. Off-form concrete & polished concrete, recycled timber columns & timber cladding, flat render & heavy stucco render and honed & polished stones are used.

Entry to the residence is via a recycled timber colonnade that runs along the east boundary adjoining the park. It is here that the connection to the water becomes evident as a 25m lap pool forms a secure edge to the boundary, acting as a moat between public and private spaces.

Internally the entry volumes quickly expand from single to double storey at its centre to allow natural light to filter throughout. Timber lined ceilings at the entry, fold up the void wall to enhance the height of this space. The cantilevered Blackbutt and off-form concrete staircase has become a feature as it enhances the open style of the residence. The flooring changes from a robust bluestone at the entry and void to a warmer Blackbutt timber in the family spaces. Exposed, structural off-form concrete elements also add warmth to the interior when balanced with clean lines and warm timber accents.

Living zones are on the lower level while the upper level is reserved for bedrooms and retreats. Separated by the entry void, upstairs is divided into two wings, defining adult and children spaces. The master suite with open style bathroom maximizes the river and skyline views. The children’s wing including the rumpus can be completely closed off while the balcony to the street front acts as their activity deck. Enclosed with aqua, blue and white louvers, privacy from the public can be controlled. Simultaneously this allows cross-ventilation and northern daylight to penetrate through, creating a magical and colourful space.

The connection from internal to external spaces is achieved through timber sliding & pivot doors providing maximum openings. The pool terrace, finished in low maintenance honed concrete is enclosed by two storey timber columns supporting a flat roof. A void/skylight has also been included to the roof to further introduce natural light to the terrace areas.

PROJECT TEAM:

Design Architect – Bayden Goddard
Project Architect – Marcus Rosner
Interior Designer – Kate Easton

Visit the Bayden Goddard Design (BGD Architects) website – here.

Social Media – Newsletter
Luminaire – June 2017 – Moroso
Social Media – Pinterest