Arc House by Maziar Behrooz Architecture

Maziar Behrooz Architecture have designed the Arc House, a single family home located in
East Hampton, New York.

ah_271014_01

ah_271014_02

ah_271014_03

ah_271014_04

ah_271014_05

ah_271014_06

ah_271014_07

ah_271014_08

ah_271014_09

ah_271014_10

ah_271014_12

ah_271014_13

From the architects

In one of our initial meetings with our clients, we shared a picture of a small airplane hangar showing an uninterrupted interior space under an arched structure. We suggested this technology as a probable solution for their need for a voluminous and well-lit living space. We had several reasons to think this would be the right choice. Firstly the site is under a flight path to the local airport and is intersected by a train track. We felt that by embracing industrial construction, we would transcend the perceived limitations of the nearness of the airport and train tracks. Secondly, the corrugated galvanized steel technology of this building system is very cost effective. And finally, we were all seduced by the idea of a large column-less self-supporting canopy that enclosed all the public spaces of the house in a one single large room.

Other reasons reinforced our suggestion. The landscape of the East End, where the property is located, is filled with ‘quonset-hut’ green houses. At the same time, there are numerous examples of experiments in architecture, like the ‘pinwheel house’ by Peter Blake or the Motherwell house & studio by Pierre Chareau. We were compelled, therefore, to explore more non-conventional yet efficient ways to create a single family home.

The site itself is nearly three acres and is surrounded by a tall canopy of pine trees. This gave us a natural spatial boundary that would allow the living spaces to be open and require less privacy. We countered the flatness of the site by creating a sunken courtyard and driveway. These allowed us to transform the lower level into a well-lit and habitable space. At the same time, they created a way for cool air from the lower level to be pushed up, through a large stairwell, and up into the arched living space -maintaining a moderate temperature.

One of our design challenges was to find a scale for the arch that would transform it from an industrial component into an intimate space. At a radius of 39’ with a peak ceiling height of 16’, we felt the building would be small enough to feel comfortable and yet have a sense of largeness associated with its uninterrupted ceiling curve. We made sure that the arch would visibly meet the floor on the inside and hover over the grade on the outside turning into a lighter element.

The arch contains the living, dining and kitchen areas in an open plan. A staircase, the kitchen counter and other low-height components define the space within it. The entry canopy to the arch and a few other components within it are at a height of 7’, creating a touchable lower plane within the larger structure. To allow the client to be able to increase the number of bedrooms, we decided to house them in a flat roofed section, in the rear, made of structural insulated panels; the bedrooms are accessed through a connecting bridge. The lay out is simple and efficient and can easily accommodate horizontal additions. Geothermal and high-efficiency HVAC, glazing u-values down to .12, SIP paneling, and a green roof contribute to the lowering of energy costs.

Architect: Maziar Behrooz Architecture
Team: Maziar Behrooz (lead architect), Paul du Plessis (construction documents), Agustin Chifflet (renderings), Shima Miabadi (presentation)
Contractor: Mark Proctor Construction

Photography by Matthew Carbone, Adam Friedberg, Mark Roskams, Tim Lee and Shima Miabadi

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Groundpiece
Social Media – Pinterest