Chalkidos Street Residence by Armon Choros Architects

Armon Choros Architects have designed the Chalkidos Street Residence in Larnaca, Cyprus.

The architects were asked to produce an introverted residence, with an internal yard where the water would constitute the main element of the space. The architects were also tasked with making use of the south-east sun and the western air, as well as creating spaces that have height and light, but were also plain and hospitable to the art collection of the owner.

Visit the website of Armon Choros Architects – here.

CHALKIDOS STREET RESIDENCE
Larnaca, Cyprus

Private House.

Architect: Eleftheria Serghidou, Vasilis Pashiourtides
Structural Engineering: Nicos Kalathas, George Demetriades
Mech. Engineering: Giannos Zempylas
Photographer: Christos Papantoniou
Design: 2000
Completion: 2007
Construction cost: € 500,000

It was asked for an introvert residence, with internal yard where the water would constitute the sovereign element of the space but also of the whole work. Exploitation of the natural parameters to the best possible means, being the south-east sun and the western air, the spaces to have height and light and also to be plain and hospitable to the art collection of the householder.

The reference to the westwards neighbouring thicket was considered that besides to be a direct factor, it had to intervene decisively in the format of the work.

That is why the compact skin, which encompasses the residence and enclose the open space, revealed on the west. The natural elements enter the residence, changing gradually in colours and being filtered at the top of her volume. As for the water, being free and erosive is piercing the skin to a point at the south.

The access is tangent to the curve and the spaces refer to the interior, while the “public space” of the living room, being transparent, sees outside with a view to the thicket. The internal circulation in the ground floor organizes, separates and unifies the inside with the outside, while in the first floor it recedes leaving the spaces in free optic to the yard. The plantings outdoor are allocated freely and not, up to the limit of the plot.

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Crystal Rock
Social Media – Pinterest