The Davis Residence by Miller Hull

Miller Hull designed the Davis Residence in Bellingham, Washington.

dr_300814_01

dr_300814_02

dr_300814_03

dr_300814_05

dr_300814_06

dr_300814_07

dr_300814_09

dr_300814_11

Project description

This 1400 sq. ft main house and guest house/garage is located on a heavily wooded cliff site with views of the San Juan Islands of Washington State. The plan orients to major views south down the coast line and west out to the islands while being careful to stay outside of the drip line of the dominant Doug fir trees. Large overhangs protect glazing and provide shelter.

The concept marries a long gently sloping roof form containing the kitchen, entry and studio with a vertical tower containing the living room and master bedroom above.

The roof forms express their timber construction with exposed joist, 1×4 skip sheathing and plywood diaphragms. The high performance wood fir windows provide thermal breaks while being strong enough for the mullions to be of minimal dimension. Wood T&G paneling is stained in bold transparent colors.

Architect: Miller Hull

Photography by Benjamin Benschneider

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – SideWall
Social Media – Pinterest