House in Bosch en Duin by Maas Architects

Dutch architectural firm, Maas Architects, have designed a house in the village of Bosch en Duin
in the Netherlands.

“Elkhuizen” Villa Bosch en Duin by Maas Architects

This house, situated on a forested lot, in Bosch En Duin, near Baarn, is a fusion of several different volumes, where the differences in height create a dynamic interior. The house is 2000 m3 in size and features a garage, a fitness area and a sauna as well as the regular domestic areas, including the living rooms, the bed rooms and the bathrooms. As the house also functions as an office, there are two office spaces in the house.

The complexity of the structure of the house can be traced back to the municipality’s Outline Plan, which sets strict regulations concerning the number of cubic meters, including the heights of the gutters and other facets of the house. Moreover, the Outline Plan prescribes that the distinction between the house’s domestic area and the office spaces has to be visible in the architecture. Following on from the fact that the project’s sponsor largely exceeds these regulations, a part of the volume has been created below ground level. That is why an inclination orbit leads to the double garage, which is situated on a lower level. Behind the double garage, the fitness room and the sauna can be found. This lower level extends itself further than the house itself in an area where both the swimming pool and the garden house are situated. The offices can be found directly above that level. Because the house starts on ground level and since it has two different floors, there are four different levels.

The distinction between the domestic area and the offices areas is made more visible by the materials used for the front of the house and by its execution. The office area has façades of glass on both its front side and its back side. Furthermore, there is a massive disc built over these transparent areas, which serves as both the roof and as the grey top of the façade. The wide aluminum rooftree extends itself over the width of the top of the façade and over the floor’s brink and thus forms an uninterrupted framework. Contrasting this style, the domestic house is executed in a white structure, combined with black bricks. Moreover, the domestic house has an outspoken plastic character, with an alternation between open spaces and closed spaces, as opposed to the minimalistic execution of the offices. This plasticity is a result of the functional use of the different living spaces and the orientation towards the green environment.
Bearing in mind the legal prescriptions for contrast between the living spaces and the office spaces, the architects have restored a sense of unity in the details. Conceptual unity is restored by means of the combining elements, such as uniform glass works, walls and aluminum rooftrees. The resulting constructive and complex architectural solutions add an extra dimension to this noteworthy architectural creation.

Visit the Maas Architects website – here.

Social Media – Pinterest