House Lam by Nico van der Meulen Architects

Nico van der Meulen Architects have designed a remodel of a 1950’s house in Bedfordview, a suburb of Johannesburg, South Africa.

.

Description from the architects:

The original house was north-facing, but on an extremely limited level platform: The site has a five storey fall from the south-east to the north- west corner.

Werner van der Meulen  designed the infinity edge pool to extend over the steep fall, placing it on a single 3m diameter column, cantilevering nearly six metres.  He created a massive rock clad wall which bisects the building on a north-south axis, then transforms into a huge red-painted beam which helps to support the lanai roof.

Frameless stacking doors fold away to create a seamless indoor/outdoor sensation, with the pool jutting into the living area with the doors open.

The original foot print area was extended to create extra garages and a new first floor added , which houses three suites, a pyjama lounge and a kid’s study. Staff accommodation was placed on top of the new garage.

The original two kids bedrooms became a study, and the original main suite a guest suite.

The ground floor living space was gutted, and a large open plan, partially double volume living space housing the family room, dining room, kitchen and ancillary spaces created.

A new 6x13meter lanai next to the pool was added on the only piece of usable land on the north side , growing out of the mountain, with spectacular views to the north and west.

The original cellar was retained as a wine cellar and a home theatre with views into the pool.

Visit the Nico van der Meulen Architects website – here.

Interior design by M Square Lifestyle Design

Photography by David Ross, Barry Goldman and Nico van der Meulen.

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – SideWall
Social Media – Pinterest