Lark House by Stephenson Design Collective

Stephenson Design Collective have designed the Lark House, a new house in Seattle, Washington, that was built on an existing foundation from a previous small home.

Lark House by Stephenson Design Collective

The project description from Stephenson Design Collective

A small home in the residential neighborhood of Ballard in Seattle, WA was carefully dismantled by hand to save and salvage every piece of available material in order to create the Lark House.

Lark House by Stephenson Design Collective

The existing home contained a full height basement that was inspected and reused as the foundation of the new home in order to take advantage of existing conditions and reuse the available earthwork and concrete already in place.

Lark House by Stephenson Design Collective

The small footprint allowed for less of a typical living space so the design incorporated a covered patio off of the living room. Separated only by a folding window wall, this doubled the interior space when opened. Keeping the smaller existing footprint also allowed for more yard play space for the kids and garden space for the entire family.

Lark House by Stephenson Design Collective

Floating above the concrete patio is the aluminum-clad form containing the main bedroom and bath. Skylights brighten the bathroom with natural light, while providing privacy from the neighboring homes.

Lark House by Stephenson Design Collective

Connecting the living level with the bedrooms above is an open stairwell surrounded by glass. To avoid excessive sun exposure, the windows are clad with a cedar wall screen that allows filtered light and view in and out of the home.

Lark House by Stephenson Design Collective

Concrete floors and durable materials are used throughout for the active family to enjoy their time together rather than working to constantly maintain the building.

Lark House by Stephenson Design Collective

The rooftop deck replaces the displaced footprint of the home while garden planters utilize the rainwater.

Lark House by Stephenson Design Collective

Architecture: Stephenson Design Collective
Builder: Modern Shelter LLC
Engineer: LFD Engineering
Photography by Miguel Edwards Photography

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Groundpiece
Social Media – Pinterest