A Modern Cantilevered Rear Extension Was Added To This Heritage Home

Australian architecture firm Architecton, have designed a new contemporary rear extension to a heritage home in Melbourne.

Photography by Jack Lovel

 

Australian architecture firm Architecton, have designed a new contemporary extension to a heritage home in Melbourne.

From the front of the home, there’s no signs of the dramatic extension that is located at the rear of the home.

 

Australian architecture firm Architecton, have designed a new contemporary rear extension to a heritage home in Melbourne.

Photography by Jack Lovel

At the rear of the home, the extension is very visible, with a large cantilevered box extending out over the backyard patio. Large folding shutters cover the windows in the extension adding privacy and security.


At the rear of this historic home, a new extension is very visible, with a large cantilevered box extending out over the backyard patio. Large folding shutters cover the windows in the extension adding privacy and security.

Photography by Jack Lovel

Here’s a closer look at the shutters in action.


This Australian home received a cantilevered extension with large shutters that provide privacy and protect the windows from the elements.

Photography by Jack Lovel

In the new extension, a large open floor plan has been created with the space split evenly between the living room and the kitchen.


In this new house extension, a large open floor plan has been created with the space split evenly between the living room and the kitchen.

Photography by Jack Lovel

In the living area, a material palette of stone, concrete and metal have been used to create a cool contemporary look and feel.


In this living area, a material palette of stone, concrete and metal has been used to create a cool contemporary look and feel.

Photography by Jack Lovel

The kitchen is much brighter with the use of light wood and lighter colored stone. Just off the kitchen is the dining area, that receives plenty of natural light through the large skylight.


This modern kitchen has a nice light feel to it with the use of light wood and light marble. The dining room shares the space and has plenty of natural light from the large skylight above.

Photography by Jack Lovel

At the front of the home, a room was turned into a bright white contemporary office with a wall full of shelving.


This bright white home office has shelving running along one wall with a bay window providing lots of natural light.

Photography by Jack Lovel

In contrast to the bright white office, here’s a look at the home’s bold black bathroom, where black tiles create a dramatic look.


Black tiles create a bold and dramatic look in this modern powder room.

Photography by Jack Lovel

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – August 2018 – Cappellini Revolving Cabinet
Social Media – Pinterest