Överby House by John Robert Nilsson

John Robert Nilsson has designed the Överby House located near Stockholm, Sweden.

oh_201113_04

Description

A well-appointed summer house built to comply with rigorous requirements in design and precision of execution. Features state-of-the-art solutions that appear simple and uncluttered. Clean forms and clean lines are consistently pursued throughout. This is a technology-intensive house, a piece of civilized life and order perched atop a rocky headland in the wilds of the Stockholm archipelago.

Open space with high glass walls facing the sea. In stark contrast is the entrance side of the house, comprising a dense, plastered wall in which the only opening is a ceiling-high pivot door, whose latticed surface lets the light seep through.

A few select quality materials are used consistently throughout the house. Light against dark, creating a stark graphic distinctness. Light materials include limestone from Gotland, silvery white ash wood, matte-white painted walls and ceilings. White lacquered steel elements in the interior.

Contact between the interior and exterior is enhanced by disappearing walls of glass, leaving a seamless sweeping view spanning from stone floor to ceiling. The exterior is dark with matte-black plaster, roofing felt, and powder-coated steel.

We also landscaped the surrounding terrain, including an overflow pool set on the outer edge of the stone block, and have drawn up a suggestion for steps down to the bay and docking pier.

Design: John Robert Nilsson
Photography: Åke Eson Lindman

Social Media – Pinterest