Pathway House by Jacobs-Yaniv Architects

Jacobs-Yaniv Architects designed this house for a family in Tel Aviv, Israel.

ph_231213_01

ph_231213_02

Description from Jacobs-Yaniv Architects:

The main architectural concept was creating inside the house an in-between space: joining the outside with the inside by introducing plants and skylights along a passage which continues the garden path to the house. The house occupies a full rectangular shape on the majority of the site, and the planted and day-lit passage breaks down a potentially rigid placement on site. Most of the house is planned on one floor – ground floor. Only a guest room occupies the basement. The passage cuts the house in two sections – hosting and sleeping. The internal plan is directed north-south for optimal day light and east –west for optimal natural ventilation.

ph_231213_03

The central passage is a 3 m’ wide by 14 m’ long space which holds not only plants but a large wooden library with books and an assortment of personal decorative objects collected by the residents. A special technique has been developed for flexible hanging of art work. It allows changing and shifting, suitable for the residents and for joy of ever-changing life in a home.

ph_231213_04

The ‘public’ section of the house has no columns but has exposed concrete beams carrying through to the terrace and defining a subtle rhythm to the light penetrating the house from the roof. In order to provide the house a light feeling – integrated and not overtaking the garden, the terrace and the paths outside were lifted slightly from the ground letting plants grow in between. All building details and interior items were chosen very carefully and with thought of items already existing in the lives of the residents.

ph_231213_05

ph_231213_06

ph_231213_010

Architecture by Jacobs-Yaniv Architects

Photography by Uzi Porat

.

Luminaire – November 2018 – Ingo Maurer  Babadul Floor Lamp
Social Media – Pinterest