Redux House by studio mk27

Marcio Kogan’s studio mk27 have designed the Redux House, located in Sao Paulo, Brazil.

re_271014_02

re_271014_07

re_271014_08

re_271014_10

re_271014_11

re_271014_12

re_271014_14

re_271014_16

re_271014_17

re_271014_19

re_271014_25

re_271014_27

re_271014_29

re_271014_30

From the architects

Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural parti.

The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings. The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a
small although striking span.

The slab of the floor, at 50cm above the ground is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land. Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block we have the garage and the technical area.

The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof there it has a reduced ceiling height. The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house.

The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.

Architecture: studio mk27 – Marcio Kogan + Samanta Cafardo.
Interiors: studio mk27 – Diana Radomysler.
Photography: Fernando Guerra

Luminaire – November 2018 – Ingo Maurer  Babadul Floor Lamp
Social Media – Pinterest