River Side House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Mizuishi Architect Atelier have designed the River Side House in Horinouchi.

.

Description from the architect:

This is a very small house built on the triangle site which the river and the way were crossed and made to the acute angle.For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission. Residents are husband and wife and a little girl. Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to build various relations with the river. The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site.Furthermore,it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line. Although the level0 floor was a private space,it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread. The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls,being connected with one by the ridgeline of a roof.So there are different open feelings and the relations with the river each.

1. Dining&kitchen/The west side space up the stairs is the largest planarly, and has high ceiling with a feeling of rise towards the roof top.

2. Living/The central space is low ceilinged,and has full-opening windows on both sides as a balcony and the bay window that spreads outward with a feeling of floating

3. Spare room/The east side space in the deepest is a form which is narrowed down to the direction of flow of the river,and is a space watching the light to insert earlier of the abyss.

4. Loft/The space with two skylights is a space looking down at the river and looking up at the sky.

Location : Suginami, Tokyo, Japan
Architect : Kota Mizuishi?Mizuishi Architects Atelier
Structural engineer : Kentaro Nagasaka
Lighting designer : Tatsuoki Nakajima
Contractor : Hirano-kensetu
Site area : 52.14m2
Building area : 29.07 m2
Total floor area : 55.24 m2

Visit the Mizuishi Architect Atelier website – here.

Photography by Hiroshi Tanigawa

.

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Crystal Rock
Social Media – Pinterest