The Roof Of This New Extension Curves Upwards To Provide Sunlight And A View Of The Original House

Ben Callery Architects have recently completed a contemporary extension to a brick house in Melbourne, Australia, that's home to a new open plan living space with a home office, dining area and kitchen.

Photography by Tatjana Plitt

 

Ben Callery Architects have recently completed a contemporary extension to a brick house in Melbourne, Australia.

 

The extension, which opens up to the backyard, has a wooden deck with built-in seating, with the stairs acting as an additional spot to sit. Folding black-framed doors can be closed at night, however they don’t block the view of the garden as they are glass, and during the day, the sunlight can flood the interior.

This modern house extension, which opens up to the backyard, has a wooden deck with built-in seating, with the stairs acting as an additional spot to sit. Folding black-framed doors can be closed at night, however they don't block the view of the garden as they are glass, and during the day, the sunlight can flood the interior.

Photography by Tatjana Plitt

The extension is home to a new open plan room with a living area, dining space, home office and kitchen. Around the top of the extension, a perimeter of clerestory windows raises the roof and curves up at the end closest to the original house, with the other end cantilevering over the back deck. The curve of the ceiling draws the eye upwards to make the space appear larger than it is.


This modern house extension has an open plan room with a living area, dining space, home office and kitchen. Around the top of the extension, a perimeter of clerestory windows raises the roof and curves up at the end closest to the original house, with the other end cantilevering over the back deck. The curve of the ceiling draws the eye upwards to make the space appear larger than it is.

Photography by Tatjana Plitt

A simple color palette of wood, black, white and touches of grey are broken up with the use of plants throughout the space. The home office has a built-in desk that continues into the living area to become an entertainment cabinet. Above the wood desk are matching floating wood shelves with curved corners that reflect the curves found in the clerestory windows.


The home office has a built-in desk that continues into the living area to become an entertainment cabinet. Above the wood desk are matching floating wood shelves with curved corners that reflect the curves found in the clerestory windows.

Photography by Tatjana Plitt

In the kitchen, the black and wood cabinets are paired with white countertops and a light grey fish scale patterned tile. A built-in wine rack is included in the design of the kitchen island, and at the end of the upper wood cabinets, curved corner shelves tie in with the shelves above the desk.


In this modern kitchen, the black and wood cabinets are paired with white countertops and a light grey fish scale patterned tile. A built-in wine rack is included in the design of the kitchen island, and at the end of the upper wood cabinets, curved corner shelves tie in with the shelves above the desk.

Photography by Tatjana Plitt

Other parts of the home received updates, like in the bathroom. The heritage parts of the house were retained, like this brick wall that’s been left on display instead of covered up.


In this updated bathroom with large dark grey tiles and a white freestanding bathtub, the heritage parts of the house were retained, like the brick wall that's been left on display instead of covered up.

Photography by Tatjana Plitt

Here’s a look at the extension that shows what it looks like at night, and at the same time shows how the roof is ‘popped’ up from the main structure.


This modern house extension has the roof 'popped' up from the structure, and it allows for clerestory windows to let the light in and provides a view of the original home.

Photography by Tatjana Plitt | Builder: Keenan Built

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Ben Callery Architects have recently completed a contemporary extension to a brick house in Melbourne, Australia, that's home to a new open plan living space with a home office, dining area and kitchen, and opens out onto a wood deck with built-in seating.

Social Media – Newsletter
Luminaire – October 2017 – Cassina Cicognino Side Table
Social Media – Pinterest