Scarpetta Dining Pavilion by gh3 and II BY IV Design

II BY IV Design and gh3 have designed a dining pavilion for the Scarpetta restaurant in Toronto, Canada.

.

With the iconic CN Tower soaring above and indicating its excellent location within the city, the restaurant pavilion is located within an outdoor green space framed by The Thompson Hotel, residences and a public park. Set within a black geometric pergola (designed by partnering firm gh3) that defines the lounge area both vertically and horizontally, II BY IV Design created a dining space with clean lines that would complement the angularity of the pavilion while fulfilling the client’s objective for a cool, different, ‘place to be seen’.

.

.

Guests can enjoy full bar service and meals from a menu uniquely designed for the Pavilion by the first international expansion of famed New York restaurant Scarpetta. Design challenges included a tight schedule and a directive to work with a previously planned landscaped which allotted only a long narrow space for the dining extension.

.

.

Parallel to the linear reflective pool, the chrome based custom communal table topped with white Corian incorporates multiple height levels from bar to table to counter.  By separating the continuous surface into more personal dining areas, the design counters any negative feelings towards communal dining. Chrome chairs and stools are paired to match the different heights of the table which is capped by a mirror finished chrome bar and hostess station which exaggerate the reflective quality of the water. The varying heights and styles of the white leather cushioned Emeco chairs, from one-armed barstools to rockers, add a sense of whimsy to the Alice In Wonderland inspired space and echo their surroundings through their environmentally conscious manufacture.

Although currently a seasonal space, the pavilion was designed to embrace winter entertaining via its all-weather permanent furnishings and reflective pool which doubles as an ice rink. Tinted concrete subtly marks the Pavilion boundaries and the mix of greenery, perforated metal, chrome and white furnishings allow this open air patio a voyeuristic communication with its busy down town surroundings while maintaining a sense of privacy.

Architecture: gh3

Interior design: II BY IV Design

Photography: Dan Couto

Social Media – Newsletter
Luminaire – September 2017 – Isanka Armchair
Social Media – Pinterest