This Small House Received A Contemporary Update And An Extension On The Back

Habitech Systems have designed the renovation and extension of an original Victorian cottage in Hawthorn, an inner suburb of Melbourne, Australia. #Renovation #HouseExtension #InteriorDesign

Photography by Nic Granleese

 

Habitech Systems have designed the renovation and extension of an original Victorian cottage in Hawthorn, an inner suburb of Melbourne, Australia.

 

Here’s what the front of the house looked like before renovation.

BEFORE PICS - Habitech Systems have designed the renovation and extension of an original Victorian cottage in Hawthorn, an inner suburb of Melbourne, Australia. #AustralianArchitecture #BrickHouse

Photography by Nic Granleese

 

The new street facade was re-clad using greyed timber battens to soften the brown brick walls, while the bedrooms have been given a pop bay window relieving the flat facade. The contemporary porch canopy clearly presents the entry, having removed the southern overshadowing veranda.

 

The new street facade of this original brick cottage was re-clad using greyed timber battens to soften the brown brick walls, while the bedrooms have been given a pop bay window relieving the flat facade. #WoodFacade #CurbAppeal #RenovatedHouse #Architecture

Photography by Nic Granleese

Here’s a closer look at the pop bay windows of the bedroom, that have window sills large enough to sit on.


This modern house has pop bay windows at the front of the house, allowing them to stand out from the facade. #BayWindow #ModernBayWindow #PopBayWindow #Windows

Photography by Nic Granleese

Inside the house and looking down the hallway that passes by bedrooms and bathrooms, you can see the new extension that’s more open plan.


This renovated Australian cottage has light wood floors and a hallway that leads to a new extension. #Hallway #LightWoodFloors

Photography by Nic Granleese

The hallway ends at the beginning of the extension, where there’s a living room before stepping down into the open kitchen and dining area. A sloped roof, a line of windows and folding glass doors that open to the backyard, allow the space to feel spacious and bright.


A sloped roof, a line of windows and folding glass doors that open to the backyard, allow this modern house extension to feel spacious and bright. Kitchen #LightWoodKitchen #Windows #DiningArea #InteriorDesign

Photography by Nic Granleese

From the backyard, you can see design of the new extension and the small patio area that creates more living space.


This new house extension that folding doors that open up to a small patio area, creating more living space. #HouseExtension #Architecture

Photography by Nic Granleese

Here’s the view from above, where you can see the original house and the new extension.


This old Victorian cottage in Australia received a contemporary extension. #Architecture #HouseExtension

Photography by Nic Granleese | Architects: Habitech Systems | Builder: Henry Netherway Builders

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – August 2018 – Living Divani Clivlio
Social Media – Pinterest