The Cabin by H2o Architects

H2o Architects designed the interior of this small ski resort apartment in Menuires, France, which features a curved wall with built in storage and sleeping units.

cabin_251213_02

cabin_251213_01

Description from the architects:

The apartment is situated in the Menuires skiing resort.  As an end addition to a 1960’s building, it offers a triple orientation which was not exploited by the original building. The commission was challenging: to increase the living-room surface without modifying any of the structural or supporting elements, to create 2 bathrooms instead of one, to maintain the same number of beds, that is to say 8 beds for 55 square meters.

cabin_251213_03

To maximize the use of space, we decided to overturn the perspective:  not to try and make the furniture fit into the flat, but rather the flat into the furniture!

A large wooden curve crosses the entire surface of the flat. Around  it are gathered all the basic functions of the house allowing for a large free space towards the windows which offer a panoramic view of the mountains.  This piece of furniture includes in its thickness different necessary facilities: storage space, superimposed sleeping units, a reading corner, kitchen and bathroom (back to back). It is the piece of furniture itself which structures the space. A curtain device allows for greater privacy around the sleeping units.

cabin_251213_04

cabin_251213_05

The niches can be used in several ways: as storage or as interior windows between the two sides of the wooden wall. The result is playful and cozy: in the evening, what pleasure after a day of skiing to climb up to one of the little sleeping nests with its own little niche and bedside light….! Two types of wood are used here: a luminous birch plywood and solid American walnut tree.

cabin_251213_06

cabin_251213_07

cabin_251213_08

cabin_251213_09

cabin_251213_011

Interior design by H2o Architects

Photography by Julien Attard

.

Social Media – Pinterest