The Lockyer Residence by Shaun Lockyer Architects with Arkhefield

Shaun Lockyer Architects, together with Arkhefield, have designed a contemporary extension to an existing house in Brisbane, Australia.

.

Project description:

The “Lockyer Residence” is a small, contemporary extension onto a post war house in Bardon, a heavily treed and hilly fringe suburb in Brisbane. The design looks to address two primary architectural issues, the first is about context and language, the second is about finding the “essence” of what is needed from an accommodation/ resource perspective in an effort to create a engaging but practical and economical outcome.

The extension is essentially a “pod” added onto the end of a post war house which, while largely leaving the original house in tact, allows for the overall outcome to be reprogrammed. The architecture is unapologetic in its overt, contemporary nature that sits in stark contrast to the original. Notwithstanding this bold move, the original proportions and integrity of the cottage are left in tact to preserve the virtue of both.

The planning, layout and architecture of the space is about the family, the connection to the landscape and the engagement with the sky. The space was to address the cold winters and to allow for increased summer breezes, both of which were inadequate in the original cottage.

The extension was an experiment in achieving a qualitative outcome at a very low cost. The process afforded a relatively high degree of craft and joy in what is essentially a very simple, easy to construct little box.

Visit the Shaun Lockyer Architects website – here.

Visit the Arkhefield website – here.

Photography by: Scott Burrows (Aperture Photography)

.

.

Luminaire – November 2017 – Flexform Helen
Social Media – Pinterest