The Toda House by Kimihiko Okada

Japanese architect Kimihiko Okada designed the Toda House in Hiroshima, Japan.

th_221014_01

th_221014_02

th_221014_03

th_221014_04

th_221014_05

th_221014_06

th_221014_07

th_221014_10

th_221014_09

th_221014_12

th_221014_15

th_221014_17

th_221014_18

From the architect

The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into platforms form with several levels. The architecture was requested to have a view over the roof of the neighboring house, standing one level lower, and to consider security, for the site is located at the edge of the residential area, and to leave some space for extension when the client opens a small shop in the future. To respond to the requests, the house is lifted from the ground. Like a bird’s nest, it called up architecture’s primary function of relief from disturbance. The house is open to the view and yet protected from the fear and environment. Slab and roof consists of one continuous plate. The variations of circulation and diverse spatial relations were achieved by placing a penetrating staircase. The extended plate made possible the future extension and softened the impression from the ground level. Spandrel wall changes its height accordingly to the thickness of slab. Together with the slab, the spandrel wall creates the continuous but various environments.

Architect: Kimihiko Okada

Photography by Toshiyuki Yano

Social Media – Newsletter
Luminaire – November 2018 – Ingo Maurer  Babadul Floor Lamp
Social Media – Pinterest