This Cafe In San Francisco Has An Interior Covered In Scorched Wood

Coffee Bar By jones | haydu

 

jones | haydu have designed the Coffee Bar, a cafe in San Francisco that features scorched wood siding.

 

Coffee Bar By jones | haydu

Coffee Bar By jones | haydu

About the project

The primary objective for this tiny cafe in the heart of downtown San Francisco was to bring epicurean level coffee at a rate and speed to meet the Financial District’s demands while simultaneously revitalizing a stretch of sidewalk that has been fallow for over twenty years. Coffee Bar serves as a workshop to explore, experiment, and embrace the trends of the coffee industry.

Coffee Bar By jones | haydu

The cafe sits at the entrance to Saint Mary’s Garage, located centrally on the block of Kearny Street directly across from the Bank of America plaza. This stretch of sidewalk has been plagued by vacancy: adjacent lies a neglected lot, and the space itself has been empty for at least twenty years.

Coffee Bar By jones | haydu

After the Loma Prieta earthquake, the garage underwent seismic upgrades. This placed a large concrete shear wall between the space and the sidewalk, effectively making it undesirable for retail. In an effort to bring life back to this crucial pedestrian zone, the concrete shear wall was opened, connecting the space to the sidewalk. In order to reduce waste, materials were used sparingly. Instead of covering up an othewise rough shell, existing concrete and piping were refreshed and left exposed, celebrating their industrial character.

Coffee Bar By jones | haydu

Utilizing the Japanese Shou Sugi Ban technique, the exterior wood siding is scorched, a process which inherently prolongs the life of the wood. Above the opening, the scorching fades into the wood’s natural color. On the left, at pedestrian level, the scorched wood wraps to the interior, becoming the main intervention: a black frame surrounding the baristas.

Coffee Bar By jones | haydu

This black frame becomes a room within a room, emphasizing the artistry of the barista through a minimal use of materials and high efficiency lighting. The blackened steel counter provides a stark backdrop for the finished product, and will patina over time.

Coffee Bar By jones | haydu

Design: jones | haydu
Photography by Art Gray

Social Media – Newsletter
Luminaire – August 2017 – Pli
Social Media – Pinterest