This Helsingborg Train Station Has A Dramatic New Entrance

Architecture firm Tengbom, have designed the new entrance for Helsingborg Central Station, a train station in Sweden.

Photography by Felix Gerlach

 

If you happen to be in Helsingborg, Sweden, make sure to stop by the Helsingborg Central Station to see the new southern entrance to the train station.

 

Architecture firm Tengbom, have designed the new entrance for Helsingborg Central Station, a train station in Sweden.

Photography by Felix Gerlach

Designed by architecture firm Tengbom, the design was put forward as an entry for a competition held in 2013 by Municipality of Helsingborg, to design a new entrance for the station. Tengbom won the competition in collaboration with Tyréns, an urban planning consultancy company.


Architecture firm Tengbom, have designed the new entrance for Helsingborg Central Station, a train station in Sweden.

Photography by Felix Gerlach

Their winning design includes a sculptural timber roof positioned on two slate-clad wall plates, and simple glass panels have been used as protection from the elements.


This Swedish train station has a sculptural timber roof positioned on two slate-clad wall plates, and simple glass panels have been used as protection from the elements.

Photography by Felix Gerlach

At night, the entrance is brightly lit.


Architecture firm Tengbom, have designed the new entrance for Helsingborg Central Station, a train station in Sweden.

Photography by Felix Gerlach

Two existing emergency stairways were torn down in the transformation, and the shafts were turned into seating with skylights in the middle, allowing the daylight to shine onto the platforms below.


At this new train station in Sweden, two existing emergency stairways were torn down in the transformation, and the shafts were turned into seating with skylights in the middle, allowing the daylight to shine onto the platforms below.

Photography by Felix Gerlach

The station entrance also has a dedicated bike storage area to further promote cycling in the city. A total of 450 bicycle spaces were created between the entrance steps and on the open platform surrounding the station. There are also other facilities such as a pump, a repair station and lockers.


This Swedish train station entrance has a dedicated bike storage area as well as other facilities such as a pump, a repair station and lockers.

Photography by Felix Gerlach

Here’s a close up look at the ceiling, and a glimpse into the entrances to the platform below.


Architecture firm Tengbom, have designed the new entrance for Helsingborg Central Station, a train station in Sweden.

Photography by Felix Gerlach

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2017 – Carl Hansen Wishbone
Social Media – Pinterest